(VIDEO) HR-ul, sub lupă, la final de 2024: Lecții cheie, Tendințe și Provocări pentru piața muncii
Într-un an marcat de instabilitate și incertitudine economică și politică, pentru prima dată, talentele din organizații au ales să-și părăsească locul de muncă, nu din rațiuni financiare, ci din nevoia și mai mare de stabilitate. Asta când vorbim de categoria de angajați ”blue-collar”. Este concluzia despre care am discutat cu Leonard Rizoiu, fondatorul și managerul general LeoHR, în cadrul emisiunii Eticheta, la raport.
Timp de 30 de minute, am pus HR-ul sub lupă, am analizat câteva dintre schimbările semnificative identificate atât în comportamentul angajaților, cât și la nivelul strategiilor pentru care au optat companiile.
De la tendințe emergente de piață, la reconfigurarea priorităților în ceea ce privește retenția angajaților, 2024 a adus numeroase lecții valoroase pentru profesioniștii în HR și, desigur, pentru managementul organizațiilor.
De ce au ales, totuși, angajații să demisioneze în 2024?
Unul dintre subiectele arzătoare abordate în cadrul emisiunii a fost valul de demisii din diverse industrii. Motivele principale au inclus:
- Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională: Angajații au devenit din ce în ce în ce mai preocupați de progresul lor în carieră, iar companiile care nu au oferit planuri clare de creștere au pierdut talente valoroase, iar ”trendul” nu pare să se oprească aici
- Valori nealiniate cu cultura companiei: Diferențele dintre valorile personale ale angajaților și cele promovate de organizații au dus, de asemenea, la un sentiment de deconectare și la o lipsă de implicare
- Condiții de muncă inflexibile sau….o redefinire a flexibilității nepotrivită pentru angajați
- Demisia silențioasă („quiet quitting”): Continuând tendințele din anii anteriori, mulți angajați au adoptat o atitudine de detașare față de locul de muncă, preferând să contribuie strict la nivelul cerințelor minime. În acest context, companiile au fost nevoite să reevalueze strategiile de motivare, provocare cu care se vor confrunta și în2025.
Iar lista ”provocărilor” nu se încheie aici. De la adoptarea tehnologiilor de inteligență artificială în procesele de recrutare, până la nevoia de a răspunde mai bine cerințelor legate de diversitate și incluziune, anul viitor promite să fie la fel de dinamic.
Nevoia de stabilitate – la “blue-collar” a fost, anul acesta, prima dată pe primul loc. Până acum erau banii…..Imediat după, la câteva procente, este zona financiară. Pe de altă parte, anul acesta nevoia de work-life-balance a fost intens resimțită și de această categorie de talente, nu doar de “white-collar”, ca până acum.
Eticheta și bunele maniere profesionale: o prioritate pentru viitor
Pe lângă tendințele tehnologice și ajustările legate de bunăstarea talentelor și nivelul de wellbeing din organizații, un alt subiect care a (re)venit în centrul atenției sunt eticheta și bunele maniere profesionale.
Comunicarea respectuoasă, colaborarea eficientă și respectarea valorilor comune sunt elemente esențiale pentru construirea unei culturi organizaționale pozitive.
Anul 2024 ne-a reamintit că eticheta și bunele maniere profesionale nu sunt doar un detaliu opțional, ci o necesitate în construirea unor relații sănătoase și productive la locul de muncă. Respectul reciproc, comunicarea clară și colaborarea bazată pe încredere sunt pilonii unui mediu de lucru de succes. Într-o lume profesională tot mai dinamică, a pune oamenii și valorile în prim-plan rămâne cheia unui viitor sustenabil pentru orice organizație.